De mooiste 14-daagse rondreis door Schotland.
NJOY-TIPS>>
Schotland: ruige natuur, rijke geschiedenis & whisky.
Gebruik de tips om je eigen reis samen te stellen. Heb je vragen? Stuur mij een bericht via e-mail.
Zelf doen
Laten doen
Een roadtrip met onder andere de Highlands, Isle of Skye, Edinburgh, Inverness, Glencoe, North Coast 500 en veel kastelen, stranden, bergen, schapen en whisky:-). Een reis die perfect is voor iedere reiziger die houdt van geweldige landschappen, prachtige natuur, vriendelijke mensen, eeuwenoude kastelen en ruïnes. De basis voor deze reis is de North Coast 500 (NC500) aangevuld met Isle of Skye en Edinburgh. Het begin- en eindpunt is in deze beschrijving het vliegveld van Inverness.
Je kunt deze reis eenvoudig verlengen of inkorten en eventueel starten of eindigen op een andere locatie. Er is bijvoorbeeld ook een goede vliegverbinding tussen Edinburgh en Schiphol. En je kunt bijvoorbeeld ook met eigen auto, motor of camper deze reis maken door gebruik te maken van de ferry van IJmuiden naar Newcastle. Wil je ook zelf deze reis organiseren kijk dan hierboven bij NJoy-tips informatie over vluchten, overnachtingen en autohuur.
Korte samenvatting
Aantal reisdagen: 14
Aantal kilometers: circa 2.000 km
Steden: Edinburgh, Inverness, Portree
Historie: Onder andere Urquhart Castle, Culloden battlefield, Dunrobin Castle,
Natuur: Duncansby Stacks, Puffin Cove, Wailing Widow Falls, Skye, Old Man of Stor
Tip: Op sommige sites wordt geadviseerd om de NC500 met de klok mee te rijden. Daar ben ik het niet mee eens. Als je start in Edinburgh of Inverness moet je de route tegen de klok in rijden. Je bewaart dan het mooiste deel (de westkust) voor het laatst.
Tip: De ervaring leert dat het reizen en vooral het stilstaan bij alle bezienswaardigheden veel tijd kost. Je zult keuzes moeten maken want ook wij hebben niet alles kunnen zien wat hieronder staat beschreven of genoemd. Of verleng je vakantie met extra dagen :-).
Overzicht van de reis
Dag 1 Inverness
Dag 2 Inverness – Thurso
Dag 3 Thurso
Dag 4 Thurso – Kylesku
Dag 5 Kylesku
Dag 6 Kylesku – Gairloch
Dag 7 Gairloch – Bovre (Isle of Skye)
Dag 8 Bovre (Isle of Skye)
Dag 9 Bovre (Isle of Skye)
Dag 10 Bovre – North Ballachulish
Dag 11 North Ballachulish – Edinburgh
Dag 12 Edinburgh
Dag 13 Edinburgh
Dag 14 Edinburg – Inverness
Dag 1 Inverness
De eerste dag landen we in ons geval met een vroege vlucht vanuit Amsterdam op het vliegveld van Inverness. Na het verzamelen van onze ruimbagage halen we onze huurauto op. Vergeet niet dat je in Schotland aan de andere kant van de weg moet rijden :-). Het is even wennen…. Als je met een latere vlucht komt dan lukt het je niet om onderstaande bezienswaardigheden allemaal te bezoeken. Je kunt er dan ook voor kiezen om een dag later te starten met de rondreis.
We rijden na het in ontvangst nemen van de autosleutels naar het meer van Loch Ness. Niet omdat het meer nu heel erg interessant is maar omdat we het beroemste meer van Schotland toch gezien moeten hebben. En heel misschien zien we Nessie nog :-). Loch Ness is gelegen in het Great Glen, een dal dat ontstaan is omdat het de breuklijn is tussen twee aardplaten die loopt van Inverness naar Fort William. Het meer is 36 km lang, 1,6 km breed en 226 meter diep. We hebben gekozen voor Urquhart Castle als uitkijkpunt over het meer. Urquhart Castle is een kasteel uit de 13e eeuw dat in de 17e eeuw is verlaten. Het was een van de grootste kastelen van Schotland.
Na het bezoek aan Loch Ness en Urquhart Castle rijden we naar Inverness. De stad wordt beschouwd als de hoofdstad van de Schotse Hooglanden en heeft een klein stadscentrum dat je makkelijk te voet kunt verkennen. Eén van de mooiste bezienswaardigheden van Inverness is het Inverness Castle aan de rivier de Ness. Het kasteel is afgezien van de tuinen de afgelopen 200 jaar niet toegankelijk geweest voor publiek. Het heeft vele jaren dienst gedaan als rechtbank. Maar de rechtbank is ondertussen verhuisd en het kasteel wordt nu verbouwd met als doel het open te stellen voor het publiek. Naast het kasteel ligt ook het begin- en eindpunt van de North Coast 500.
De imposante St. Andrew’s Cathedral is mooi om te bewonderen. Het is de meest noordelijk gelegen kathedraal van Groot-Brittannië. De kerk stamt uit 1866 en ligt aan de andere kant van rivier de Ness.
Verder is een bezoek aan de Victorian Market uit 1890 de moeite waard. Het is een oude, overdekte hal met allerlei winkeltjes van kleine ondernemers. Iets noordelijker ligt Leakey’s Bookshop, een héél bijzonder winkeltje. De boekhandel van de Leakey ziet eruit als de boekhandel uit Harry Potter, met al zijn boekenplanken vol met duizenden boeken. Het is de op één na grootste tweedehandsboekhandel in Schotland.
Een wandeling langs rivier de Ness naar de Ness-eilanden is aan te raden. De eilandjes liggen midden in de rivier ten zuiden van St. Andrew’s en zijn te bereiken via idyllische Victoriaanse bruggetjes. De Ness-eilanden liggen tegenover het Bught Park. Tijdens een wandeling van en naar de eilanden kom je nog een paar bezienswaardigheden tegen. Een daarvan is bijvoorbeeld Whin Park.
Ten noordoosten van Inverness, aan de andere kant van het water ligt Chanonry Point. Chanonry Point ligt op Black Isle en is een bekende plek om tuimelaars te observeren en is een van de belangrijkste trekpleisters voor fervente natuurliefhebbers. Dit populaire uitkijkpunt biedt het hele jaar door goede fotomomenten, hoewel dolfijn waarnemingen toenemen tijdens de warmere maanden. Hier ligt ook Chanonry Point Lighthouse. Om Chanonry Point te bereiken rij je het laatste deel over een golfbaan (met bijbehorend waarschuwingsbord :-).
Ten oosten van Inverness (richting het vliegveld) ligt Culloden Battlefield. De slag bij Culloden was de laatste slag tussen het Huis Hannover en de Jacobieten op 16 april 1746. Het is een hele belangrijke plek uit de Schotse geschiedenis. In het Culloden Battlefield and Visitor Centre wandel je niet alleen het veld waar de laatste strijd op Britse bodem plaatsvond, maar je ziet hier ook het verhaal van Culloden tot leven komen. Met dagelijkse openluchtpresentaties en een meeslepend strijdtheater, waan je je hier in het hart van de actie toen de Jacobitische opstandelingen voor de laatste keer de overheid aanvielen.
Heel dicht bij het legendarische slagveld bevindt zich ook Clava Cairns, een 4.000 jaar oude begraafplaats. Het zijn drie van de best bewaarde prehistorische graven in Schotland. Een Clava cairn is een bepaald type graf uit het einde van het neolithicum en het begin van de bronstijd, dat vooral te vinden is rondom Inverness. Het betreffen ronde, stenen graven.
Vlakbij ligt ook Cumberland Stone. De enorme steen ligt in het bos vlakbij Culloden Moor. Er wordt gezegd dat de hertog van Cumberland (de zoon van de koning en leider van de regeringstroepen) zijn lunch at, of in sommige verhalen zijn ontbijt, terwijl hij op de steen zat op de dag van de strijd in 1746. Het Culloden-viaduct, ook bekend als het Nairn-viaduct, het Culloden-viaduct of het Clava-viaduct, is een spoorwegviaduct op de Highland Main Line, ten oosten van de stad Inverness, in het Schotse Highland Council-gebied. Het ligt iets ten oosten van Culloden battlefield.
Overnachting:
Beau Rivage Inverness
Diner:
Culloden Moor Inn
Culloden Battlefield
Ticketprijzen (2022): volwassen £14 en familie £30
Informatie: National Trust Schotland
Locatie: klik hier.
Dag 2 Inverness – Thurso (230 km)
De eindbestemming voor vandaag is Thurso in het hoge noorden. Een route van 230 km waar je makkelijk 6 tot 8 uur over doet met alle stops. Je moet onderweg keuzes moeten maken in wat je wel en wat je niet wilt zien. Zeker als je ook nog wilt fotograferen, filmen of rondleidingen hebt gepland bij een destilleerderij. Plan eventueel een extra dag in Thurso om de Noordoosthoek te bezoeken (zie onder).
Vanuit Inverness kunnen we twee routes volgen. De officiele NC500 loopt richting het westen vanuit het centrum langs de haven via de A862 (richting Beauty, Dingwall (A82). Maar we kunnen ook de A9 pakken die langs de noordkant van Inverness loopt. Beide routes komen uiteindelijk samen op de rotonde na de Cromarty Bridge.
Ongeveer 8 mijl na Cromarty Bridge krijgen we borden naar Invergordon, Alness. Hier verlaten we de route voor een bezoek aan Dalmore Distillery. De distilleerderijen zijn in Schotland allemaal goed aangegeven met bewegwijzering. Volg de borden naar Dalmore Visitor Centre. Helaas was de distilleerderij gesloten tijdens ons bezoek en konden we alleen buiten op het terrein rondlopen. Maar ongeveer 15 mijl verderop ligt de Glenmorangie Distillery. De Glenmore Distillery bestaat uit prachtig oude gebouwen waarbij je de ketels vanaf buiten kunt zien. Op het terrein is een visitors centre met een uitgebreide shop. Er bestaat de mogelijkheid voor een rondleiding maar dat moet je wel vroegtijdig reserveren.
Bij het plaatsje Poles slaan we bij het “Trentham Hotel” rechtsaf naar de secundaire weg. We rijden naar Skelbo Castle. Het kasteel of beter gezegd de ruïne uit de 14e eeuw ligt op een heuvel in de buurt van Dornoch aan de oever van Loch Fleet. Het kasteel is te voet te bezoeken. Je hebt hier ook een geweldig uitzicht op de zandbanken van Loch Fleet National Nature Reserve. Het is een groot getijdenbekken omringd door duinen, kwelder en dennenbossen. Hier kun je met geluk zeehonden en hun pups zien liggen op de zandbanken. Na het bezoek aan Skelbo Castle en Loch Fleet vervolgen we onze route op de A9.
Verderop volgen we de borden Dunrobin Castle. De buitenkant van het 15e eeuws Dunrobin Castle lijkt op een Frans chateau, met sprookjesachtige torentjes. Het prachtige kasteel is privébezit en het museum en de tuinen zijn te bezoeken. Verken de tuinen en het landgoed van het kasteel en mis de private collectie in het tuinmuseum niet. Je kunt zoals gezegd het museum en de tuin bezoeken maar wil je alleen het kasteel van buiten bewonderen dan kun je rechts van het kasteel naar beneden lopen. Je komt dan uit bij de zee en hebt een prachtig uitzicht op het kasteel (zie foto).
Als we het terrein verlaten en weer op de A9 naar het noorden rijden moeten we verderop linksaf bij het bordje “Big Burn Walk / Backies”. Direct rijden we onder een oud spoorwegviaduct door. Verderop kunnen we de auto parkeren en het wandelpad naar beneden volgen. Er zijn twee routes die je kunt lopen naar Golspie Big Burn Falls. Je kunt rechtstreeks naar de onderkant van de waterval lopen waar een houten plateau is geplaatst voor het uitzicht op de waterval. Of je loopt naar de brug waar je de waterval van boven kunt bekijken.
Tussen Golspie en Brora ligt Carn Liath, de Grijze Steenhoop. Deze broch beslaat een terras met uitzicht op de kust, heeft muren die op sommige plaatsen nog steeds 12ft hoog zijn. Het heeft nog een goed bewaard gebleven ingang en een deuropening met latei. De broch ligt direct aan de zeezijde van de A9, ongeveer anderhalve kilometer ten oosten van Dunrobin Castle.
Dunrobin Castle
Openingstijden
April & Oktober 10.30 – 16.30 uur
Mei t/m september: 10.00 – 17.00 uur
Prijzen
Volwassenen £13,50 per ticket en kinderen £8,50 per ticket
Klik hier voor de website van Dunrobin.
Na circa 22 mijl ligt het kleine gehucht Berriedale. Direct na de brug over de rivieren Langwel Water en Berriedale Water kun je links afslaan en parkeren bij The River Bothy. Als je richting de kust loopt door Mill Road komt je langs mooie oude woningen. Aan het einde van de weg ligt een loopbrug over de rivier waardoor je naar het strand (Berriedale Beach) kunt lopen. Langs de kust staan prachtige oude witte gebouwen (zie foto) en op de kliffen zie je restanten van Berriedale Castle. De kust staat hier ook bekend om het spotten van vogels.
Verderop ligt Dunbeath Castle. Het kasteel is privébezit en alleen de tuinen zijn op afspraak te bezichtigen. Het 13e-eeuwse kasteel staat op een rotsachtig schiereiland en kijkt uit over de Moray Firth. In het plaatsje Latheronwheel kunnen we de oude haven bezoeken. De oude haven ligt tussen de kliffen. Je kunt met de auto helemaal tot aan het water rijden en daar parkeren. Mooi voor een pauze :-). Iets verderop ligt het plaatsje Lybster met ook een prachtig oude haven. Lybster was vroeger een van de grootste haringhavens van Schotland, hoewel je dat nooit zou raden als je kijkt naar de grootte van het kleine dorp op de heuvel.
Verderop langs de A9 gaan we bij het bord “Cairn of Get” rechtsaf naar de Whaligoe Steps en Whaligoe Haven. Aan het einde van het straatje kun je hopelijk parkeren. Vanaf hier volg je een pad dat langs een boerderij loopt aan de rand van de kliffen en begin je aan de afdaling van de Whaligoe Steps. De Whaligoe haven is een van de meest opmerkelijke havens in Schotland – aan drie kanten omgeven door kliffen van 80 meter hoog. De haven kan worden bereikt door de Whaligoe Steps die zigzaggend langs de kliffen kronkelen. De natuurlijke haven aan de voet van de trappen is een vaste aanlegplaats voor haring, zalm, witvis en schaaldieren.
In het plaatsje Wick de borden “Castle of Old Wick” en “Pulteney Distillery” volgen. Bij binnenrijden van Wick is het rechtsaf. We gaan eerst even kijken bij de oude gebouwen van Pulteney Distillery uit 1826. Daarna richting Castle of Old Wick. Dit is een kasteel uit de 12e eeuw en is gebouwd door de vikingen. Het kasteel staat hoog op de kliffen van een schiereiland.
Na het bezoek aan Castle of Old Wick rijden we Noss Head Car Park voor een bezoek aan Kasteel Sinclair Girnigoe. Volgens historische verslagen waren hier eigenlijk twee kastelen – kasteel Sinclair en kasteel Girnigoe – verbonden door een ophaalbrug. De eerste wordt verondersteld te zijn gebouwd voor schoonheid, de laatste voor kracht. Vanuit de parkeerplaats kun je ook naar Noss Head Lighthouse wandelen.
In het plaatsje Keiss direct rechtsaf om de haven te bezoeken. Vanuit de haven wandel je ongeveer een halve mijl langs het kustpad naar Keiss Castle (ten noorden van de haven). Daar staat het laat 16e-eeuwse torenhuis van Keiss Castle. Met een pittoreske haven aan het begin, twee overwoekerde brochs, kustverdediging uit oorlogstijd en kans op otters en zeehonden een leuke wandeling.
Ongeveer een mijl voor Freswick staat links een verlaten boerderij. Daar tegenover is een route door het gras naar Bucholie Castle. Buchollie is een van de meest dramatische, maar minst bezochte, kastelen van Caithness. Het ligt gevaarlijk op een rotsachtig voorgebergte dat eruitziet alsof het permanent van het vasteland kan worden afgesneden na nog een storm.
Tip: Whisky Distilleerderijen in Schotland
Er zijn meer dan 130 operationele whiskystokerijen in heel Schotland, verspreid over vijf whiskyproducerende regio’s: Campbeltown, Hooglanden, Islay, Laaglanden en Speyside. Veel van deze stokerijen hebben een visitor centre waar je naast whisky kopen ook rondleidingen kunt boeken. Tip: Boek je rondleiding tijdig want ze zijn vaak volgeboekt.
Klik hier voor een kaart met alle distilleerderijen in Schotland.
Bij aankomst in John o’Groats volgen we de borden naar Duncansby Head. Duncansby Head is het meest noordoostelijk gelegen punt op het Britse vasteland. Op de steile kliffen staat vuurtoren Duncansby Head Lighthouse uit 1924. Dit gebied is vooral spectaculair vanwege zijn ruige rotsformaties en pinakels, de zogenaamde Duncansby Stacks. Vanaf de parkeerplaats bij vuurtoren wandelen we langs de kust naar het zuiden om de twee dramatische puntvormige rotsformaties te zien. Tijdens de wandeling kun je van het einde van de lente tot de vroege zomer de charmante papagaaiduikers (Puffin) spotten. De papagaaiduikers nestelen in de kliffen. Andere fauna waar je naar kunt uitkijken zijn zeekoeten, scholeksters, zeehonden en soms een orka.
Het dorp John o’Groats zou zijn naam ontlenen aan een Hollander, Jan de Groot, die in 1496 het veerrecht tussen Schotland en de Orkneyeilanden verwierf. We moeten in het dorp richting de kust rijden. Voor de John o’Groats Sign. De paal geeft het meest noordelijke punt van het Verenigd Koninkrijk aan, gezien vanuit het verste punt in het zuidwesten van Engeland.
Vanuit John ‘o Groats kun je eventueel dagtochten naar de afgelegen Orkney-eilanden maken. De boottocht er naar toe is alleen al een belevenis, met mogelijk zeehonden en zelfs dolfijnen. Je kunt bezienswaardigheden bekijken zoals Skara Brae, Scapa Flow, de Ring of Brodgar en de Standing Stones of Stenness.
Als we richting Thurso en onze overnachting rijden komen we langs Castle of Mey. Het kasteel en de tuinen van Mey werden voltooid in 1572 en werden liefdevol heringericht en gemeubileerd door HM Koningin Elizabeth, de koningin-moeder, toen ze het kocht in 1952 en het redde van de ondergang. Deze attractie biedt een fascinerende kijk in een kasteel dat dienstdeed als een vakantiewoning voor de Koninklijke familie. De kastelen en de tuinen zijn in de originele staat bewaard gebleven zoals ze oorspronkelijk bedoeld waren. Er is ook een centrum voor dieren, waar je zeldzame soorten boerderijdieren kunt zien.
Overnachting:
Braeside Retreats in Thurso
Links:
– Castle of Mey
– John O’Groats (visit Scotland)
Dag 3 Thurso & omgeving
Deze dag blijven we in de buurt van Thurso. Thurso is de meest noordelijke stad van het vasteland van Schotland. Een populaire stop aan de North Coast 500. Het gebied zit vol met fantastische verborgen juweeltjes. In Thurso zelf ligt Thurso Castle. Het 19e eeuws kasteel wordt ook Castle of Ormly en Castle of Ormlie genoemd. Het kasteel is goed te zien vanaf de pier in de haven van Thurso. In de dezelfde haven kom je ook een tekening tegen in de stijl van Bansky of is het een echte?
Op de route van de haven naar het kasteel rijdt rijdt je ook langs de Gate to Thulso Castle, oftewel de oude ingang tot het kasteel. De toegangspoort tot het kasteel ligt verscholen tussen bomen en struikgewas. Op de route naar het kasteel zie je in de verte Harold’s Tower liggen. Je kunt er niet helemaal naar toe rijden omdat laatste deel een privé eigendom is. Harold’s Tower ziet er uit als een eigenaardig klein speelgoedfort. Dit mausoleum werd in 1780-90 gebouwd door Sir John Sinclair of Ulbster in de buurt van de plaats waar de Noorse graaf Harold zou zijn begraven.
Als we verder naar het oosten gaan komen we aan bij Dunnet Bay Beach. Het strand is een paradijs voor surfers en biedt behoorlijk dramatische branding als de wind hoog staat. Langs het strand liggen prachtige duinen. Er zijn wilde dieren te spotten in de baai en een bezoekerscentrum aan de noordkant geeft details over wat er te zien is. De baai is een toevluchtsoord voor vele soorten zeevogels, waaronder scholeksters, eidereenden, wulp en bontbekplevier.
Na een bezoek aan het strand rijden we naar naar Dunnet Head. Dit natuurreservaat is het meest noordelijke puntje van het vaste land van het Verenigd Koninkrijk. Het heeft prachtige zeekliffen en grasland aan de kust. Hier leven papegaaiduikers, alken, zeekoeten en stormvogels. Op dit noorderlijkste puntje staat de Dunnet Head Lighthouse. De vuurtoren staat op een 91 meter hoge klif, stamt uit 1831 en is nog steeds in gebruik.
Op de terugweg rijden we langs Brough. Het is het meest noordelijke dorp op het vaste land van het Verenigd Koninkrijk en heeft een kleine haven met de naam Brough Pier. Het haventje ligt iets te noorden van het dorp. Je kunt met de auto naar beneden rijden richting de pier. Als je geluk hebt zie je hier grijze zeehonden die liggen te rusten op de pier. Een mooi moment om even te rusten en te genieten van het uitzicht. We rijden daarna via Thurso naar het westen.
Ten westen van Thurso ligt Brims castle. Dit is een kasteel uit de 16e eeuw wat ondertussen een ruïne is geworden. Een dame, de geest van de dochter van James Sinclair van Uttersquoy, zou in het gebouw rondspoken. Aan de westzijde van Crosskirk Bay ligt St Mary’s Chapel. St Mary’s Chapel werd gebouwd in de 12e eeuw. Op het kerkhof staat zelf een grafsteen uit de 9e eeuw. Je kunt St Mary’s Chapel bereiken door op de A836 af te slaan richting Crosskirk. Aan het einde van de weg kun je parkeren om vervolgens nog 10 minuten te wandelen.
Verder naar het westen ligt Puffin Cove. Puffin Cove is de thuisbasis van de grootste papegaaiduikerkolonie van het Verenigd Koninkrijk, met 3.500 paren papegaaiduikers. Het is een kleine baai waar papegaaiduikers, alken en andere zeevogels tijdens de zomermaanden gaan broeden. Je moet wel een verrekijker meenemen als je vanaf het strand de vogels goed wilt bekijken. De niet direct herkenbare parkeerplaats ligt langs de A836 tussen de borden “Welcome to Caithness” en “Welcome to Sutherland”. Vanaf deze kleine parkeerplek lopen we richting het noorden. Het pad start iets ten oosten van de parkeerplek. Zorg bij vochtig en/of regenachtig weer voor schoenen met goed profiel. De afdaling naar het strand is stijl en glibberig!
Als we verder naar westen rijden komen we langs Melvich Beach. Hier kunnen we met de auto doorrijden tot een parkeerplaats. Mooie zandstrand met duinen waar de Halladale River de zee instroomt. Iets verderop nemen we afslag naar Portskerra Harbour. In het dorpje kun je rechts naar een oude pier. Maar we volgen de weg naar een andere plek waar vissersboten nog te water worden gelaten.
In het dorp Strathy nemen we de afslag Strathy East Beach. We volgen de weg naar het eind voor de parkeerplaats. We moeten even over de duinen lopen om aan te komen op een prachtig zandstrand.
Daarna rijden we nog stukje naar het westen voor Strathy Point. Op dit noorderlijke puntje ligt Strathy Point Lighthouse. Dit is een afgelegen voormalige vuurtoren. Strathy Point was de eerste vuurtoren in Schotland die speciaal werd gebouwd om elektrisch te worden bediend. Het was oorspronkelijk gepland in 1953 en werd voltooid in 1958. Je kunt aan het einde van de weg parkeren rekening houdend met de bewoners van de woning. Daarna door het hek en lopend tussen de schapen richting de vuurtoren. Kijk vooral ook naar de ruige kustlijn rond Strathy Point.
Tip: Rijden in Schotland
Het rijden in Schotland heeft meerdere uitdagingen en vooral de zogenaamde ” Single Track-Roads” zijn voor de niet-Schotten een nieuwe ervaring. Lees hier hoe je het rijden op single track-roads kunt overleven.
Dag 4 Thurso – Kylesku (170 km)
We rijden vandaag van Thurso naar het plaatsje Kylesku in het westen van Schotland. Een reis van 170 /200 km langs verschillende bezienswaardigheden. Ook nu zul je onderweg keuzes moeten maken wat je wel en niet wilt zien. De snelheid op deze route ligt gemiddeld op ongeveer 50 km per uur. Daar komen dan nog alle stops bij.
Ongeveer 15 km na de afslag naar Strathy Point ligt vlak voor Bettyhill een Visitors Centre met daarachter een prachtig oude kerk. Na het Visitors Centre slaan we rechtsaf om te parkeren voor een wandeling naar Farr Beach. Farr Beach is een prachtig wit zandstrand waar genoeg te zien en te doen is. Het adembenemende landschap herbergt een overvloed aan dieren, waaronder otters, zeehonden, steenarenden en bloeiende zeevogelkolonies. Als we de weg verder volgen door het dorp komen we uit bij het uitzicht op Torrisdale Bay. Een mooi uitzicht op een zandvlakte, de zee en de groene heuvels. Een plek die veel bezoekers wordt overgeslagen omdat het relatief onbekend is. Daarna terug naar de route (A836).
Bij het plaatsje Tongue verlaten we de A836 en gaan verder op de A838 richting Durness. De officiële NC 500 route loopt via de brug over de Kyle of Tongue, maar het is aan te raden om een omweg te maken door om het water heen te rijden. De omgeving van de Kyle of Tongue is benoemd tot een National Scenic Area. Het brengt je langs verschillende prachtige uitkijkpunten over het water, maar ook langs de bergen Ben Loyal en Ben Hope, die met hoogtes van 764 m en 972 m respectievelijk de hoogste bergen in het noorden van Schotland zijn. Houd wel rekening met smalle en slechte wegen.
Als we terug zijn op de A838 en verder rijden naar het westen krijgen we het Moine House te zien. Het is rond 1830 gebouwd als tussenstop voor reizigers die door dit moerasgebied (the Moine) reisden tussen Loch Eriboll en Tongue. Het huis is ondertussen geheel vervallen. Alleen de muren staan nog overeind. Circa 20 km verder ligt er een schiereiland in het Loch Eriboll. Dit is Ard Neackie. De stenen pier die voor de veerboot over Loch Eriboll naar Portnancon diende, werd in het begin van de 19e eeuw gebouwd.
Aan de andere kant van Loch Eriboll ligt Ceannabeinne Beach. Een prachtig wit zandstrand tussen de kliffen en rotsen. Aan de oostzijde van het strand kun je ziplinen. De zipline gaat deels over het strand. De volgende stop is Smoo Cave. Smoo Cave is een grot waarbij het eerste deel van de grot uitgesleten is door de werking van de zee, terwijl het tweede deel ontstaan is door een rivier. De ingang van de grot is vrij te bereiken via twee trappen die aan weerszijden van de grot naar beneden lopen. Binnen in de grot is er een overdekt houten pad die leidt naar een prachtige waterval. Dit laatste deel is alleen te bezoeken samen met een gids.
Durness staat bekend om zijn ruige krijtkust, witte stranden en helderblauwe zee. Het plaatsje is een walhalla voor natuurliefhebbers, wandelaars en klimmers. Naast Smoo Cave vind je hier Sango Sands, Kyle of Durness en Cape Wrath. Vlak voor Durness stoppen om Sango Sands Beach te bekijken. Voor een mooi uitzicht kunnen we naar Sango Sands Viewpoint lopen boven op de rosten.
In Durness verlaten we de NC500 gaan rechtdoor richting Balnakeil Beach. Aan het einde van de weg parkeren naast Balnakeil Church. Balnakeil Beach is een lang zandstrand met daarachter duinen. Je kunt helemaal doorlopen naar Faraid Head maar dat is een wandeling van een uur enkele reis.
Tip: Cape Wrath
Vlak onder Durness ligt de East Keodale Pier aan de oevers van Kyle of Durness. Hier kun je met een veerboot de oversteek maken voor een bezoek aan het prachtige Cape Wrath. Dit is het meest noordwestelijke punt van het Britse vasteland. Je vindt er een vuurtoren, een cafeetje, afgelegen stranden, indrukwekkende rotsformaties, torenhoge kliffen en uitzichten die je werkelijk versteld doen staan. Maar voor een bezoek aan Cape Wrath moet je wel (veel) extra tijd inruimen.
In Rhiconich slaan we rechtsaf richting Oldshoremore. We gaan eerst naar Oldshoremore Beach. We kunnen de borden volgen tot aan het strand en daar parkeren op de car park. Daarna terug naar de hoofdweg om verder naar het westen te rijden. Bij het bordje Drumnaguie en Polin slaan we linksaf voor een bezoek aan het dorpje Polin met allemaal oude witte huisjes. Maar ook voor het “Here, There and Everywhere Sign”. Vanuit het dorp kun je lopen naar Polin Bay. Na het bezoek aan Polin terug naar de hoofdweg en kunnen we nog iets verder naar het westen voor een bezoek aan Droman Pier(zie foto). Een oude pier om boten te water te laten.
Daarna terug naar de NC500/A838 bij Rhiconich en naar het zuiden rijden richting Lochinver/Lairg. Verderop volgen we de A894 richting Ullapool en rijden we door het dorpje Scourie. Hier kunnen we eventueel nog even bij Scourie Beach kijken. Daarna rijden we door naar Kylesku. Onderweg zijn er nog verschillende uitkijkpunten. Bijvoorbeeld Upper Badcall waar je een mooi uitzicht hebt op Badcall Bay. We overnachten in Kylesku.
Overnachten:
Kylseku B&B
Dag 5 Kylesku en omgeving
We blijven twee nachten in Kylesku en hebben deze 5e dag de tijd om Kylesku, de omgeving van Kylesku of al een deel van de NC500 te verkennen. Of nog een stukje terugrijden als je op dag 4 niet alles hebt kunnen zien.
Kylesku en omgeving
Kylesku is een klein dorpje met een haven. Het heeft een paar huizen, een hotel en een giftshop. Vanuit het haventje kun je ook een boottocht maken. Vroeger ging je vanuit de haven met een veerboot over naar Kylestrome. Maar ondertussen ligt er bij Kylesku een brug. De brug, vaak vermeld als bezienswaardigheid, is een gebogen betonnen brug met aan beide kanten van het water een parkeerplaats. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht om een van de mooiste baaien van Schotland, de Loch a’ Chàirn Bhàin en op Gainesh Mountain.
Wil je wandelen in directe omgeving van Kylesku dan kun je vanaf Quinach Trail Head Parking (ten zuiden van Kylesku) de route volgen naar de top van Quinach Mountain. Quinag is een prachtige berg met drie toppen. De beklimming van alle drie is een van de mooiste heuvelwandelingen in Schotland met adembenemende uitzichten. De trail is 14 km en duurt ongeveer 8 uur. Je kunt er ook voor kiezen om na de eerste top terug te gaan. De tocht duurt dan ongeveer 2 tot 3 uur.
Ten zuiden van Kylesku ligt ook de Loch na Gainmhich Waterfall, ook wel de Wailing Widow Falls genoemd. Een van de mooiste watervallen van de Schotse Hooglanden. Als we vanuit Wailing Widow Falls doorrijden naar het zuiden komen we uit bij Loch Assynt. Hier liggen Ardvreck Castle en het Calda House (zie dag 6). Deze liggen beide wel aan de NC500/A837.
Tip: Klik hier voor meer informatie over de Wailing Window Falls
Als we nog iets verder rijden komen we uit bij de parkeerplaats voor the Inchnadamph Bone Caves . Diep verborgen in een vallei ligt een grot hoog op de kliffen van Allt nan Uamh. Deze bevatte ooit de schedels en skeletresten van ijsberen, wolven en lynxen. De wandeling van parkeerplaats naar grotten is één uur enkele reis.
Verkennen NC500
Een alternatief is om ook al een deel van de NC500 rijden zodat je de 6e dag een minder lange rit hebt. Je kunt bijvoorbeeld het rondje langs Drumberg, Lochinver en Ardvreck Castle rijden. Je komt dan ook langs Quinach en mailing Widow. Zie voor meer informatie voor de route langs Drumberg dag 6.
Dag 6 Kylesku – gairloch (184 km)
Vandaag rijden we naar Gairloch en we volgen vanaf Kylesku de NC500. Afhankelijk van wat je gisteren al hebt bekeken en gereden kun je de route natuurlijk aanpassen en/of inkorten. Bij Kylesku rijden we op de NC500 naar het zuiden en na Unapool nemen we de B869 richting Drumbeg. Het is een prachtige route door het ruige Schotse landschap en langs oude Schotse dorpjes met prachtige uitzichten. Het grootste deel bestaat uit Single Track Roads. Onderweg vind je niet heel veel specifieke bezienswaardigheden zoals in voorgaande dagen maar zoals gezegd het prachtige landschap en het mooie uitzicht is een bezienswaardigheid.
Vlak voor Drumberg heb je de Drumberg Viewpoint. Een beetje afhankelijk van het werk heb je hier een mooi uitzicht op de eilandjes voor de kust. Verderop komen we aan bij het Clashnessie Beach. Tijdens ons bezoek lagen er schapen op het strand. We kunnen vanaf de parkeerplaats bij het strand lopen naar Clashnessie Falls. Een wandeling van ongeveer 15/20 minuten over een moeilijk begaanbaar pad. Maar de waterval is de moeite waard. Verderop rijden we door het plaatsje Stoer. Daar vind je onder andere een camping en een strand met de naam Clachtoll Beach. Verderop ligt Achmelvich Beach. Een strand bij een camping. Deze ligt wel wat verder van de NC500.
Twee routes: Na Achmelvich Beach komen we uit op een kruising van de B869 en de A837. Hier moeten we kiezen tussen de officiële NC500 (linksaf) richting Ullapool en Kyleskku of de alternatieve route via Lochinver (rechtsaf). Als we richting Ullapool/Kylesku rijden komen we uit bij Ardvreck Castle / Calda House en volgen we vanaf daar de A837 en daarna de A835 richting Ullapool. Gaan we via Lochinver dan rijden we via Strathan richting Achiltibuie om bij Drumrunie weer op de NC500 (A835) te komen.
Officiele route
Als we de officiële route volgen rijden we langs de rivier met de geweldige naam “Alle an Tiaghaich”. We komen daarna uit bij Loch na Garbh Uidhe en Loch Assynt. Onderweg kijk je uit op Quinach Mountain die in het voorjaar nog bedekt is met een laag sneeuw. In Loch Assynt liggen kleine (hier)eilandjes en heb je de ruimte opm te stoppen bij een paar parkeerplaatsen. Vervolgens kom je uit bij Ardvreck Castle en het Calda House.
Ardvreck Castle is een ruïne van een kasteel dat dateert uit ongeveer 1490 en is in de loop van de jaren vergroot. Het kasteel staat aan de oevers van Loch Assynt op een soort van schiereiland. Als het water laag staat kun je naar de ruïne toelopen. Bij hoogwater moet je door het water lopen om het kasteel te bereiken. Het kasteel is bezit geweest van the Macleods en in 1795 afgebrand. Vlakbij het kasteel vind jet de ruïne van het Calda House. Het is gebouwd in de 18e eeuw als vervanging van het kasteel.
Als we doorrijden op de A837 zien we op het oostelijke punt van Loch Assynt een oude begraafplaats met een oude kerk. Dit is de “Inchnadamph Old Kirk” en deze stamt uit de periode 1436-1443. Als we nog iets verder rijden komen we uit bij de parkeerplaats voor the Inchnadamph Bone Caves . Diep verborgen in een vallei ligt een grot hoog op de kliffen van Allt nan Uamh. Deze bevatte ooit de schedels en skeletresten van bruine beren, wolven, poolvos, rendieren en lynxen. De wandeling van parkeerplaats naar grotten is één uur enkele reis. Tijdens deze wandeling kom je ook langs de Alle Ann Uamh Waterfall. Verderop volg je de A835 richting Ullapool en kom je langs de aansluiting van de alternatieve route op de NC500 in Drumrunie.
Alternatieve route
De alternatieve route loopt door het plaatsje Lochinver. In Lochinver vind je het Assynt Visitor Centre met informatie over de geologie, fauna en flora en de geschiedenis van (Loch) Assynt. Verder heeft het nog een klein winkeltje, een tankstation en een openbaar toilet. Het is een belangrijke vissershaven voor dit gebied.
We rijden daarna door kleine plaatsjes als Strathan, Badnabam en Inverkirkaig. Deze plaatsjes stellen niet veel voor maar de omgeving en het uitzicht maken deze route een grote bezienswaardigheid. Je hebt verschillende uitzichten op meren, op de zee of op de bergen. En het landschap verandert ook steeds. Ondanks dat het niet de officiële NC500 route is is het zeer de moeite waard.
Richting het einde van deze alternatieve route rijden we langs Stac Pollaidh parkeerplaats. Een berg die ook wel Stac Polly wordt genoemd en is relatief goed te beklimmen door zijn geringe hoogte. De beklimming van Stac Pollaidh kan worden gedaan in minder dan 3 uur. Vanaf de parkeerplaats leidt een pad naar de voet van de berg. De alternatieve route eindigt Drumrunie waar we de NC500 weer oprijden We volgen de A835 richting Ullapool.
Vlak na Ardmair kunnen we naar het plaatsje Rhue rijden. Aan het einde van deze weg lopen we vanaf de parkeerplaats naar de vuurtoren van Rhue. De vuurtoren staat op een prachtige locatie en is een fantastische plek om van de vergezichten te genieten. De wandeling duurt circa 20 minuten. Vervolgens komen we aan in Ullapool. Een van de mooiste dorpjes aan de westkust van Schotland en het ligt aan Loch Broom. In de zomer moet je wel rekening houden met veel toeristen en weinig parkeerplekken.
Na Ullapool bij Braemore Junction rechts naar A832 richting Dundonnell/Gairloch. Iets verderop kunnen we parkeren voor Corrieshalloch Gorge als onderdeel van het Corrieshalloch Gorge National Nature Reserve. Het nieuwe visitors centre (Nature Centre) opent in maart 2023 de deuren. De Corrieshalloch Gorge is een kloof die 2,6 miljoen jaar gelden door smeltwater van een gletsjer is uitgesneden. Tegenwoordig stroomt de rivier Droma door de kloof, die via meerdere watervallen over 1 km een totaal hoogteverschil van 100 m overbruggen, waarvan de hoogste waterval de 46 m hoge Measach is. Je kunt wandelen door het natuurgebied, maar het is niet erg groot.
Informatie over Corrieshalloch
National trust for Scotland: Corrieshalloch Gorges
Visit Scotland: Corrieshalloch Gorges
Verderop langs de A832 rijd je langs Fainmore House. Een oude en deels vervallen woning. Na ongeveer 10 mijl kun je aan de linkerkant van de weg de Ardessie Falls zien liggen En na ongeveer 7 mijl ligt een grote parkeerplaats met een prachtig uitzicht over het Little Loch Broom. Op deze parkeerplaats is de film “Shell” grotendeels opgenomen. De parkeerplaats is niet bijzonder maar het uitzicht over het Schotse landschap is prachtig.
We rijden vervolgens door de plaatsen als Drumchork en Poolewe richting onze overnachtingsplek in Gairloch.
Dag 7 Gairloch – Bovre (Portree) (Isle of Skye) (219 km)
De reis eindigt vandaag na dik 200 km in de buurt van Portree op Isle of Skye. Wij hebben overnacht in het kleine gehucht Bovre. Een reis die zonder stops al meer dan 4 uur duurt. Ook hier zal net als de voorgaande dagen gelden dat je soms keuzes moet maken over waar je hoe lang wilt stoppen.
In het centrum Van Gairloch vind je nog een aantal bezienswaardigheden. Eerst zie je langs de kust het prachtige Gairloch Hotel. Het hotel is gebouwd in 1872. Schuin tegenover het hotel staat de Gairloch Free Church of Scotland en daarna rijd je langs een uitkijkpunt over Loch Gairloch. Even verderop ligt Gairloch Beach, een mooie wit strand.
Na ongeveer 50 km rijden we langs het meer Loch Maree en krijgen we halverwege een afslag naar de parkeerplaats voor de Victoria Falls. Net als de beroemde Victoria Falls op de grens van Zambia en Zimbabwe is deze waterval ook vernoemd naar koningin Victoria. Alleen is deze waterval “iets” kleiner. Het is een korte wandeling naar de waterval en het is zeker de moeite waard. Je hebt verschillende uitkijkpunten op de waterval. Helemaal boven loopt de rivier over de rotsen en is hier zeer breed en ondiep.
Aan het einde van het meer Loch Maree rijden we het Beinn Eighe National Nature Reserve binnen. Beinn Eighe is het oudste nationale park van Schotland en is opgericht in 1951. Er zijn vele wandelingen te maken in de prachtige natuur. Op de laatste parkeerplaats langs het meer heb je een prachtig vergezicht over Loch Maree. Verderop ligt het Beinn Eighe Visitors Centre, zeer de moeite waard als je wat langer wilt blijven in dit gebied en wandeltochten wilt maken.
Vlak voor Kinlochewe gaan we rechts richting Shieldaig en volgen de A896 (en de NC500). We rijden nu door een prachtig gebied. Verderop aan de rechterzijde ligt Finalton, Allt Coire an Laoigh parkeerplaats met aan de andere kant de Beinn Eighe Viewpoint. In de omgeving van Beinn Eigen Viewpoint kun je een tam edelhert tegenkomen. Hij is gewend aan mensen helaas en schooit om eten. En kan zelfs wat agressief worden als hij geen eten krijgt.
Bij het Torridon Viewpoint heb je een prachtig uitzicht op Upper Loch Torridon. Even verderop kun je het dorpje Shieldaig bekijken. Een prachtig Schots dorpje met mooie witte huisjes. En een prachtig uitzicht op Shieldaig Island en Loch Shieldaig. Na Shieldaig verlaten we de A896 en volgen de NC500 richting Applecross en Lochcarron Scenic Route. Langs deze route ligt ook “Red Roof Cottage” voor een mooie foto :-).
Hoewel de Schotse Hooglander voor veel mensen het symbool is voor de Schotse Hooglanden krijg je ze maar weinige zien. Op de route richting Applecross hadden we geluk omdat daar een kudde aan het grazen was. Voor Applecross komen we langs Applecross Sands. Een groot en prachtig zandstrand met uitzicht op Isle Of Skye. Na Applecross rijden we de Bealach na Ba op. Dit is een bergpas op 626 m, vlak onder de heuvel Sgurr a’ Chaorachain (774 m). Het heeft hellingen van om en bij 20%. Via borden wordt gewaarschuwd dat deze weg, één rijvak met hier en daar passing places wordt afgeraden voor chauffeurs met weinig ervaring. Hier zijn mooie uitzichtpunten maar wij hadden de pech dat het mistig was op de top.
Na de bergpas rijden we richting richting Lochcarron om vervolgens de A890 richting SkyeBridge / Kyle of Lochalsh te volgen. Aan het einde van de A890 gaan we links richting Eilean Donan Castle. Dit van oorsprong dertiende-eeuws kasteel, gelegen op een eiland in Loch Duich, ligt op de plek waar de drie zeeën/meren Loch Long, Loch Duich en Loch Alsh elkaar ontmoeten. Eilean Donan Castle heeft al meerdere malen in bekende speelfilms een rol gespeeld. De bekendste films zijn Highlander, Made of Honor en de James Bond ‘The World Is Not Enough’. Na het bezoek aan Eilean Donan Castle rijden we richting Skye/Portree. Via de SkyeBridge rijden we naar het Isle of Skye. Aan de andere kant van de Skye Bridge kun je eventueel richting de haven van Kyleakin voor een mooi uitzicht op Castle Moil.
We volgen verder de A87 richting Portree en rijden langs Eas a ‘Bhradain. Een kleine beek met waterval. Na de waterval rijden we door een gebied waar veel Hooglanders worden gehouden. En aan de linkerkant zien we de berg Glamaig. Verderop rijden we het dorpje Sligachan binnen en we kunnen vlak voor het dorp links parkeren voor Sligachan Old Bridge. De oude brug is gebouwd in de jaren 1810-1818. Het is een bekende fotolocatie met de bergen op de achtergrond.
We rijden daarna verder op de A87 richting Portree. Portree is de grootste stad op Skye. Het is onder andere bekend van de mooie gekleurde huisjes). Deze huisjes zijn te fotograferen vanaf het Color House Viewpoint iets ten noorden van de huisjes. We blijven drie nachten in de omgeving van Portree (en in ons geval Bovre).
Dag 8 Isle of Skye
We hebben twee (dag 8 en 9) volle dagen om Skye te verkennen. Deze twee dagen kun je natuurlijk helemaal naar eigen inzicht indelen. Dit hangt vooral af van je eigen belangstelling en de activiteiten die wilt doen. We gaan de eerste dag een rondreis maken over het noordoostelijke deel. Een rondreis van ongeveer 100 km en normaal gesproken twee uur rijden zonder te stoppen. Maar waarschijnlijk heb je tijd te weinig.
We rijden via Portree naar het oosten van Skye en nemen de A855 richting Staffin. Boven Portree rijden we eerst langs Loch Fada. Dit is een klein binnenmeer. Het meer is vooral geliefd bij fotografen want vanaf de zuidzijde van het meer heb je naast het meer ook een prachtig uitzicht op Old Man of Stor en het ruige landschap.
Vervolgens krijgen we aan de linkerzijde een waterval (bij een parkeerplaats). Dit is de Bride’s Veil Falls. Daarna kunnen we rechtsaf een weg volgen naar de Loch Leathan dam. Hier kunnen we parkeren voor het uitzicht op Bearreraig Bay. Dit is een prachtige steenachtige baai die beroemd is om zijn fossielen. Dit is een rustige en afgelegen plek wanneer de nabijgelegen Old Man of Storr vol zit met bezoekers. De zeer steile afdaling naar de baai over een pad met trappen kan bij nat weer glad zijn.
De volgende stop is The Old Man of Storr. Dit is een van de populairste en mooiste wandelingen op Isle of Skye. De legendes vertellen dat de Old Man of Storr gaat over de duivel, reuzen en een gebroken hart (zoals vele legendes). Iets wat men ook zegt is dat de pieken de duimen van de reus zijn. De wandeling naar de top van Old Man of Storr is een stevige wandeling. Het pad gaat continu omhoog. Het eerste deel is er nog een pad maar later gaat dit over in rotsen en gras. En bij vochtig weer vooral modder. Goede wandelschoenen is een vereiste.
Een kleine 5 km verder is Rigg Viewpoint. Een stop voor het mooie uitzicht. Bij de volgende stop Leath Falls kunnen we een kijkje nemen bij de gelijknamige waterval. Er zijn verschillende uitzichtpunten langs de weg, en je moet echt de tijd nemen om de hele weg (tot het einde) te lopen om het prachtige uitzicht op de watervallen die tussen 2 kliffen vallen te ontdekken. Om de Lealt Waterfalls op hun best te zien in de beste omstandigheden, bij voorkeur ’s morgens als de zon op de watervallen schijnt. Dichter bij de kust ligt het An Leth-Allt viewpoint. Hier heb je uitzicht op een oude fabriek.
We rijden daarna een paar km door naar Brother’s Point ook Rubha nam Bràithrean genoemd. Ook weer een van de prachtige plekken op Skye. De parkeerplaats ligt vlak na de afslag Grealin. Daarna moeten we een klein stukje teruglopen voor de wandeling naar Brother Point. Het is een wandeling van ongeveer 2 uur en 3,5 km. Probeer ook Croc Rock te ontdekken!
Weer een aantal km verder ligt Kilt Rock Viewpoint. Een prachtig uitzicht vanaf de kliffen. Met een waterval “The Mealt Falls” die de zee instroomt. In het plaatsje Staffin kun je naar het strand rijden. Volg het bord “Staffin Slipway” en “To he Beach”. Een heel smal weggetje leidt langs An Corran Beach richting Garrafad en komt uiteindelijk uit bij een haventje. Mooie uitzichten en de mogelijkheid om zeehonden te zien. Bij de eerste parkeerplaats (Corran Beach) kun je bij eb op het strand pootafdrukken van dinosauriërs zien.
Het meest noordelijke puntje van Skye is Rubha Hunish. Het staat bekend als een van de mooiste wandelingen. Je kunt bovenaan op de kliffen blijven voor het mooie uitzicht of zelfs naar beneden gaan voor een wandeling over het lagergelegen schiereiland. De wandeling tot de kliffen is ongeveer 2 uur. Als je naar beneden gaat kost het al snel 3-4 uur. Bij de telefooncel en bordje Shulista rechtsaf. Bovenaan ligt de parkeerplaats.
Als we doorrijden komen we in het plaatsje Duntulm. Hier ligt aan de kust de ruïne van Duntulm Castle (een fort dat tot 1716 toebehoorde aan de MacDonald Clan (zie foto vorige pagina). De toegang is vanaf Duntulm viewpoint.
Vlak voor het plaatsje Idrigil slaan we af richting Quiraing. De Quiraing is een van de iconen van het eiland Skye. De afwisselende route ernaartoe is een waar geologisch wonder. Wandelaars wordt geadviseerd om op het pad te blijven, omdat dit de beste manier is om deze adembenemende plek in je op te nemen. De bekendste kenmerken van Quiraing zijn The Prison, een holte onder een rotsachtige piramide die eruitziet als een middeleeuws kasteel, The Needle, een 37 meter hoge top, en The Table, een verborgen vlak grasveld. De wandeling is ongeveer 7 km en duurt ongeveer 2,5 uur. We rijden daarna nog stukje naar oosten om te keren bij Cemetry en vervolgens weer helemaal terug te rijden richting het westen.
Als we terug zijn op de A855 rijden we richting Uig. In Uig staat aan de westzijde de Uig Tower, ook wel Captain Fraser’s Folly genoemd. Het is een folly uit de negentiende eeuw. Vervolgens gaan in Uig links naar Sheadar en Balnaknock om een bezoek te brengen aan The Fairy Glen. De Fairy Glen is één van de minst bekende plekjes van Isle of Skye. Veel mensen skippen deze plek en dat is erg zonde. Je kunt hier een leuke wandeling maken van 2 kilometer (ongeveer een uurtje). De wandeling leidt over toppen van de heuvels, langs de vijvers en door de kleine dalen.
Na het bezoek aan de Fiary Glen rijden we weer richting onze overnachtingsplek.
Dag 9 Isle of Skye
De tweede dag maken we een rondreis over het westelijke deel. Een rondreis van ongeveer 150 km en drie uur rijden zonder stoppen. Omdat we later op de dag bij Neist Point willen zijn gaan we met de klok mee via Portree en Sligachan naar Fairy Pools. In Sligachan volgen we de A863 richting Dunvegan en Talisker. En verderop B8009 richting Carbost, Portnalong en Glenbrittle.
We rijden vanochtend opnieuw langs Sligachan Old Bridge. Misschien geeft de ochtendzon een nog mooier zicht op de brug en de de waanzinnige Black Cuillin op de achtergrond.
De Fairy Pools liggen in het zuiden van het eiland en hier bewonder je verschillende watervallen en meertjes. Alleen de wandeling vanaf de parkeerplaats naar de Fairy Pools is al de moeite waard. Via een 2,7 kilometer lang pad wandel je door een prachtig dal. Bezoek je de Fairy Pools met mooi weer? Breng dat je zwemkleding mee voor een verfrissende duik in één van de pools.
Daarna rijden we naar Talisker Destilleerderij in Carbost. Talisker is de oudste nog werkende distilleerderij op Skye en ligt aan de oevers van Loch Harport met een spectaculair uitzicht op de Cuillins. Talisker-distilleerderij ondergaat een renovatieproject en in 2022 konden we geen rondleidingen krijgen, maar het winkelgebied is open waar je whisky’s kunt proeven en kopen.
Terug naar de A863 en naar het noorden richting Dunvegan. Onderweg mooie uitzichtpunten over Loch Harport en Gesto Bay. We rijden verderop langs Dun Beag Broch. Dun Beag is een broch uit de ijzertijd, gelegen ten westen van Bracadale.
Even boven Dunvegan ligt Dunvegan Castle. Dunvegan Castle is een veertiende-eeuws kasteel in Dunvegan op het Schotse eiland Skye. Het uiterlijk van het huidige kasteel is grotendeels negentiende-eeuws victoriaans. Het kasteel en tuinen is zetel van clan MacLeod en is gebouwd aan de rand van Loch Dunvegan. Het is een van de must-see attracties op het eiland Skye. Iets noorderlijker ligt het uitkijkpunt voor Dunvegan Castle.
Als we vanuit Dunvegan omhoog rijden komen we na een paar km uit bij de parkeerplaats voor Claigan Coral Beach. Na een wandelig van ongeveer 30 minuten kom je aan bij het kleine maar prachtige strand. Mooi plek voor prachtige foto’s.
Na het bezoek aan Dunvegan Castle rijden we verder naar het westen voor Neist Point Lighthouse. Maar voor we daar aankomen rijden we bij Glendale en Milovaig langs de kust omdat daar zeeotters leven en vaak worden gezien.
Eén van de mooiste wandelingen op Isle of Skye loopt naar het Neist Point Lighthouse. Deze vuurtoren staat op het meest westelijke puntje van Isle of Skye en is misschien ook wel de meest gefotografeerde plek op Skye. De route naar de parkeerplaats is smal, kronkelig en er zitten veel gaten in de weg: misschien iets om rekening mee te houden, zeker wanneer je in het donker terug rijdt. Vanaf de parkeerplaats kun je een wandeling naar Neist Point maken. De wandeling is niet heel moeilijk en duurt ongeveer een uur. Het pad is slechts 2,2 kilometer lang maar hier en daar stijgt het vrij steil. Het mooiste is als je hier bent tegen de avond zodat de vuurtoren mooi belicht is door een zon in het westen. Wij hadden pech want het gehele gebied lag in de mist waardoor we helemaal niets hebben gezien….(zelfs geen vuurtoren).
Na het bezoek aan Neist kun je weer richting je overnachtingsplek en genieten van de omgeving.
Informatie
Officiele site van Dunvegan Castle
Talisker distillery (incl. tickets)
Isle of Skye Visitor Guide
Dag 10 Bovre (Portree) – North Ballachulish
We verlaten vandaag Isle of Skye. Onze eindbestemming is North Ballachulish. We hebben in principe twee “normale” opties namelijk via de A87 (Skye Bridge) of via de veerboot Armadale naar Mallaig. Maar er is ook nog een derde meer unieke optie namelijk de historische Skye Ferry van Glenelg naar Kylerhea. Dit is de laatste handbediende oude turntable ferry in de wereld. Check vooral deze video van Tom Scott. De ferry van Armadale moet je waarschijnlijk reserveren in het hoogseizoen. En de ferry van Glenelg heeft een beperkte capaciteit en dat kan vermoedelijk leiden tot lange wachttijden. We moeten in elk geval eerst richting Broadford rijden.
Elgol (Beach)
Voordat we Skye gaan verlaten kunnen we bij Broadford nog kiezen om eerst nog naar het plaatsje Elgol te gaan. Vanaf Broadford is het 30 minuten enkele reis. Onderweg naar Elgol kom je net voor Loch Cill Chriosd overblijfselen tegen van een 16e eeuwse kerk met begraafplaats: Cill Chroisd. Eenmaal aangekomen in Elgol verschijnen de Cuillin Hills in het zicht. Volgens sommigen is dit het mooiste uitzicht op de Cuillins. De bergen liggen in de vorm van een hoefijzer en vanaf het strand van Elgol kijk je recht in het hart van deze bergketen. Je kunt prachtige foto’s maken vanaf het keienstrand.
Als we vanuit Broadford naar het zuiden rijden kunnen we kiezen voor drie verschillende routes om Skye te verlaten:
Route 1 via A87 en Skye Bridge
We rijden terug naar Skye bridge en blijven de A87 volgen. We komen o.a. opnieuw langs Eilean Donan Castle bij Loch Duich. De route gaat door een mooi dal met een weerzijden het prachtige Schotse landschap. Nadat we Loch Duich achter ons hebben gelaten krijgen we na ongeveer 10 km een parkeerplaats voor Eas-Nan-Arm Bridge. Deze oude brug was onderdeel van de oude route en ligt verscholen in het groen
Bij Invergarry volgen we de A82 richting Fort Williams. Even verderop ligt Invergarry Castle (zie bord Invergarry Castle Hotel). Niet meer dan een oude ruine. In Fort Williams volgen we de A830 richting Malaig. We rijden door naar Glenfinnan viaduct (zie verderop).
Route 2 via Glenelg
Komend vanaf Broadford nemen we op de A87 de afslag Caol Reatha/Kylerhea en volgen deze prachtige route tot aan het haventje van de historische Skye Ferry van Kylerhea naar Glenelg. Na de overtocht volgen we de Old Military Road tot aan de A87. Hier volgen we de A87 richting Invergarry. Nadat we Loch Duich achter ons hebben gelaten krijgen we na ongeveer 10 km een parkeerplaats voor Eas-Nan-Arm Bridge. Deze oude brug was onderdeel van de oude route en ligt verscholen in het groen. Hierna volgen we de beschrijving zoals hierboven aangegeven bij route 1 via A87 en Skye Bridge en eindigen we bij Glenfinnanviaduct.
Skye Ferry Kylerhea naar Glenelg
Neem de historische oversteek naar (en van) het eiland Skye met de historische Glenelg Ferry, de laatste handbediende draaischijfveerboot (Tunrtable ferry) die nog bestaat. Het is een lange en prachtige weg om er te komen, en een ervaring om van te genieten.
Zie voor tijden en prijzen de site van Skye Ferry.
Route 3 via Armadale
Als we terug zijn op de A87 richting het zuiden slaan we af bij Skulamus richting de veerboot Armadale – Mallaig. Onderweg naar Armadale kunnen we even kijken bij Torabhaig Distillery.
We gaan bij Armadale Castle even stoppen. Dit prachtige landgoed, het laatste voorouderlijk huis van de Macdonalds of Sleat, wordt nu beheerd door de Clan Donald Lands Trust. Je kunt 40 hectare aan historische tuinen en boswandelingen rond de ruïnes van Armadale Castle verkennen en genieten van het uitzicht over de Sound of Sleat naar de bergen van Knoydart.
We nemen vervolgens de veerboot. We moeten 20 minuten van tevoren aanwezig zijn en de overtocht duurt ongeveer 45 minuten. Na aankomst in Mallaig rijden we via de A830 richting Fort Williams. Vrij snel krijgen we afslag naar Camusdarrach en Tougal. Hier kunnen we een blik werpen op Silver Sands of Morar. Een strand langs de rivier Morar. We rijden daarna door naar Glenfinnan Viaduct.
De route vanaf Glenfinnan viaduct
Het Glenfinnanviaduct is een spoorwegviaduct tussen Fort William en Mallaig. Het is tussen juli 1897 en oktober 1898 gebouwd en is een van de belangrijkste bouwwerken op de spoorlijn. Het 380 meter lange bouwwerk bestaat uit 21 overspanningen, die tot 30 meter hoog reiken. Het viaduct was destijds de voltooiing van een baanbrekende technische prestatie, want het is een van de eerste grote betonbruggen. In de zomer rijdt er dagelijks, met uitzondering van zaterdag, de toeristentrein “The Jacobite” met stoomlocomotieven. Het viaduct is vooral bekend van de Harry Potter films.
In het plaatsje Fort Williams kun je de Neptune’s Staircase bewonderen. Het is een ontworpen stelsel van acht sluizen. Over een horizontale afstand van 457 meter wordt een hoogteverschil van 19,5 meter overbrugd. Het is gebouwd tussen 1803 en 1822 oftewel ondertussen meer dan 200 jaren oud. In Fort Williams ligt ook Old Inverlochy Castle (PH33 6TF).
Daarnaast kun je de Ben Nevis Distillery vinden in het centrum van Fort Williams. Mogelijk een prachtig plaatje van het witte gebouw met de groene bergen op de achtergrond. Een van de bergen op de achtergrond is de Ben Nevis waar de destilleerderij naar is vernoemd. Er kan in juni nog sneeuw liggen op de berg. Vanuit het Ben Nevis Visitor Centre kun je een wandeling maken richting de Ben Nevis.
Als we Fort Williams hebben bekeken rijden we naar North Ballachulish voor onze overnachting.
Dag 11 North Ballachulish – Edinburgh
We vertrekken vandaag naar Edinbrugh en rijden door de prachtige Glen Coe vallei. Glen Coe is een grote vulkaanvallei en is in de ijstijd door een gletsjer uitgesleten en heeft een U-vorm. De vallei is genoemd naar de erdoorheen stromende rivier de Coe. Een van de mooiste gebieden van Schotland!
Als we vertrekken vanuit North Ballachulish komen we bij even voorbij Glencoe het Glencoe Visitor Centre tegen. Hier kunnen we al genieten van het prachtige uitzicht. Na het visitors centre krijgen we vele parkeerplaatsen die vaak allemaal de moeite zijn om even te stoppen. Zeker als je ook graag wat foto’s wilt maken van dit gebied. Een van de eerste stops is bij Loch Achtriochtan. De volgende twee parkeerplaatsen aan de rechterzijde geven de mogelijkheid om te wandelen naar de Hidden valley. Een lastige wandeling van 40 minuten enkele reis. De tweede parkeerplaats is het uitzichtpunt voor de Three Sisters.
Om Ralston Cairn (zie foto onder) te vinden moeten we parkeren op de parkeerplaats direct na The Meeting of Three Waters (uitkijkpunt aan rechterkant). Wandel een stukje terug en tussen de rosten kun je omhooglopen. Je moet misschien een beetje ronddwalen om het te vinden, halverwege de klif. Sowieso een prachtig uitzicht vanaf dit punt. Bij het The Meeting of Three Waters heb je ook zicht op de Glencoe Waterval.
De Ralston Cairn is opgedragen aan Ralson Claud Muir, een machinist op de West Highland Line en een fervent wandelaar, vooral in de Glencoe Glen. Helaas stierf Ralson begin 2000, aan meervoudig orgaanfalen veroorzaakt door leukemie, een zeldzame vorm van kanker. Hij was pas 32 jaar oud. De Glencoe Glen was zijn favoriete plek om te wandelen; zijn vrienden en familie vonden het passend om een eeuwig monument ter nagedachtenis aan hem op te richten. Zijn as wordt ook op deze plek begraven. Het heeft een prachtig uitzicht over de Glen Coe.
Na ongeveer 7 km zijn we bij Devil’s Staircase. Deze ligt aan de noordkant van de A82. Als we de Staircase omhooglopen, lopen we in de voetstappen van 18e eeuwse soldaten. Aan de andere kant ligt de Buachaille Etive Mòr Car Park. De Buachaille Etive Mòr is het bergmassief aan de oostkant van Gen Coe.
Verderop bij een kruising gaan we rechtsaf richting Glen Etive en stoppen bij eerste parkeerplaats of bij eerste riviertje. Een prachtige spot voor het fotograferen van het bergmassief met op de voorgrond rivier Etive. We volgen deze weg verder naar het zuiden. Het einddoel is het James Bond Skyfall Punt. Hier stond James Bons op uitkijk. Even verderop ligt voor de brug de Skyfall Waterval. Bij de Glen Etive brug kunnen we weer keren en terug naar de A82.
Bij de A82 kunnen we oversteken of rechts en verderop even bij Kingshouse Hotel kijken. Vanaf het hotel of de wegen darom omheen ook utizicht op Glen Etive. Een klein stukje verderop ligt het Altnafeadh Viewpoint bij de ingang naar het Skiresort.
Als we doorrijden komen we langs Loch ba Viewpoint, Lochan na h-Achlaise Viewpoint en Loch Tulla Viewpoint. Bij Clifton blijven we de A82 volgen richting Edinburgh. Voor Crainlarich moeten we keuze maken of we rechtstreeks naar Edinburgh rijden via de A85 of dat we nog een kort bezoek willen brengen aan Glagow en de A82 volgen. Of we kunnen de route via Glasgow nemen en toch doorrijden naar Edinburgh zodat we daar meer tijd hebben.
We komen waarschijnlijk in de namiddag aan in Edinburgh.
Dag 12 en 13 Edinburgh
Dag 12 en dag 13 staan geheel in het teken van de stad Edinburgh. In Edinburgh is voldoende te zien voor een twee of driedaags bezoek, zoals Edinburgh Castle, de Royal Mile, Calton Hill etc etc. Meer informatie over Edinburgh vind je via onderstaande link.
Klik hier voor meer informatie over Edinburgh
DAG 14 Edinburgh – Inverness
De laatste dag van de 14-daagse rondreis door de mooiste delen van Schotland. We rijden vandaag terug naar het vliegveld van Inverness. En afhankelijk van je vertrektijd kun je onderweg nog wat verschillende bezienswaardigheden bekijken. We zijn bijvoorbeeld nog langs Dalwhinnie Whisky Distillery gegaan.