Reschensee: Kerktoren in het meer

Oostenrijk: Kerktoren in de Reschensee (of Lago di Resia)

Wat?

De Reschensee of Lago di Resia in het Italiaans, is een stuwmeer in de gemeente Graun im Vinschgau in Italie. Op zich is een stuwmeer niet zo bijzonder maar in dit geval staat er een kerktoren uit 1300 in het midden van het water.

De kerk (en toren) maakte vroeger onderdeel uit van het dorpje Graun. Maar in de jaren 30 en 40 zijn er plannen gemaakt voor de aanleg van een stuwdam. Deze werd uiteindelijk gerealiseerd in 1950 waardoor het waterpeil met ongeveer 20 meter is gestegen. Alle inwoners moesten het dorp verlaten en alle huizen en gebouwen werden verwoest. Alleen de kerk mocht blijven staan omdat het een monument was. En nu is de toren een belangrijke attractie.

Activiteiten

Fietsen
Wij hebben een fietstocht gemaakt rond het meer. Een tocht van ongeveer 15 km. De route langs de westkant van het meer is heuvelachtig (soms een stevige klim) en de oostzijde is geheel vlak. Aan de zuidkant fiets je over de stuwdam. Je kunt de tocht verlengen door een rondje om het zuidelijker geleden Haidersee of Lago della Muta eraan toe te voegen. Dit is ongeveer 5 km extra fietsen. Fietsen kun je huren in het dorpje Reschen (zie link beneden).

Kitesurfen
Op het meer kun je prachtig kitesurfen. Net ten zuiden van het de kerktoren vind je de kitesurf locatie. Tientallen kitesurfers waren op het water te vinden. Er zijn twee kitesurfscholen waar je eventueel les kunt gaan volgen (zie links beneden).

Reschensee: Kitesurfen

Overig
Voor de rest zijn er rond het meer nog vele activiteiten mogelijk zoals vissen, wandelen, mountainbiken. En in de winter biedt de omgeving voldoende wintersport mogelijkheden. In Reschen kun je waterfietsen huren.

Waar?

De Reschensee ligt in het noorden van Italiƫ op de grens met Oostenrijk en vlakbij Zwitserland. Het ligt in de gemeente Graun im Vinschgau in Zuid-Tirol. De toren ligt langs de doorgaande weg aan de oostzijde van het meer. Er is een parkeerplaats aanwezig (tegen betaling). Hou er rekening mee dat de parkeerplaats door drukte vrij snel vol is. Iets naar het zuiden (aan de andere kant van de tunnel) is nog een parkeerplaats.

Overnachten?

Wij hebben overnacht in het leuke plaatsje Burgeis (Burgusio) in Apparthotel Garni Zum Christophorus. Mooie locatie in centrum van dorp langs het water. Hotel is aan het moderniseren en heeft een parkeergarage onder het hotel. Zeer vriendelijk en behulpzame eigenaar.

Informatie
Fietsenverhuur
Kitesurfschool Proboarder
Kitesurfschool Kitejunkie